

im. Kornela Makuszyńskiego w Więcborku
Andrzejki są wspaniałą okazją do spotkania się w gronie znajomych, powróżenia sobie nawzajem i zjedzenia czegoś pysznego. Jeżeli organizujecie andrzejkową imprezę we własnym domu, oprócz przygotowania andrzejkowych wróżb i zabaw, musicie zadbać o odpowiednie menu!
Pieczone jabłka faszerowane marcepanem i bakaliami z karmelem.
Produkty: 4 lekko kwaskowate jabłka, cynamon, masa marcepanowa (100 g migdałów, garść rodzynek, garść posiekanych orzechów, 100 g cukru pudru, 4 łyżki śmietany kremówki (30%), sok z cytryny, starta skórka z ½ pomarańczy, starta skórka z ½ cytryny, karmel (100 g cukru, 1 łyżka wody, 65 g masła, 5 łyżek śmietany kremówki (30%), ½ łyżeczki kryształków soli. Piekarnik nagrzać do 200°C (funkcja góra/dół).
Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć wrzącą wodą, odstawić na ok. 15 minut. Rodzynki zalać wodą. Posiekane orzechy zrumienić na rozgrzanej patelni. Migdały obrać ze skórki, wysuszyć na papierowym ręczniku, zmielić. Dodać cukier, śmietanę i odrobinę soku z cytryny, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy i cytryny. Wymieszać.
Górne części jabłek ściąć, wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości każdego jabłka zrobić naokoło nacięcie, aby zapobiec zniekształceniu lub pęknięciu owocu podczas pieczenia. Jabłka posypać od środka cynamonem, wypełnić masą marcepanową i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez ok. 30–35 minut.
Przygotować karmel: na patelni lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą, nie mieszając. Gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką, dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać kryształki soli.
Upieczone jabłko położyć na ciepłym talerzu, polać karmelem. Podawać na gorąco.
Smacznego !