

im. Kornela Makuszyńskiego w Więcborku
Składniki:
– mąka pszenna – 570 gramów
– cukier – 40 gramów
– cukier waniliowy – 30 gramów
– masło – 70 gramów
– jaja – 8 sztuk
– spirytus – 1 łyżka
– mleko 3,2% – 120 mililitrów
– olej do smażenia – 1 litr
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem.
Krok 2
Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.
Krok 3
W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C . Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.
Krok 4
Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.
Krok 5
Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Frytki z kurczaka
Składniki:
– polędwiczki z kurczaka – 1 kg
– jogurt naturalny – 1 l
– cytryna – 1 szt.
– czosnek – 2 ząbki
– tymianek – 4 gałązki
– czosnek granulowany – 1 łyżka stołowa
– papryka wędzona – 1 łyżka stołowa
– kurkuma – 1 łyżka stołowa
– sól – 1 łyżka stołowa
– jajka – 1 szt
– czerstwy chleb – 1 szt
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1.
Przygotowanie mięsa: wyciskamy sok z cytryny, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy bardzo ostrym nożem w jak najzgrabniejsze paski, wrzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Zalewamy jogurtem albo maślanką oraz sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i tymianek, mieszamy, wstawiamy do lodówki na noc. Osączamy z marynaty.
Krok 2.
Panierka: w miseczce mieszamy przyprawy do panierki, w drugiej – rozmącamy jajko, do trzeciej – wsypujemy zmielony chleb (2–3 kromki wystarczą). Paski kurczaka panierujemy kolejno w przyprawach, jajku i chlebie. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wsuwamy do zamrażarki. Następnie przekładamy do torebek ze strunowym zapięciem.
Krok 3.
Przygotowanie frytek z kurczaka: wyjmujemy je z torebek i albo smażymy, najlepiej w beztłuszczowej frytkownicy, albo pieczemy w piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C). Podajemy z warzywami i dipami.
SMACZNEGO