Karnawałowe przekąski, potrawy Faworki

Składniki:

– mąka pszenna – 570 gramów

– cukier – 40 gramów

– cukier waniliowy – 30 gramów

– masło – 70 gramów

– jaja – 8 sztuk

– spirytus – 1 łyżka

– mleko 3,2% – 120 mililitrów

– olej do smażenia – 1 litr

Przygotowanie krok po kroku:

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do innego przepisu. Żółtka przełóż do misy od robota kuchennego. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj powoli płaską końcówką aż będzie gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut pod przykryciem.

Krok 2

Teraz zbij ciasto za pomocą kilku mocnych uderzeń wałkiem. Następnie wałkuj na grubość ok 1-2 mm.

Krok 3

W garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C . Rozwałkowane ciasto pokrój w paski o szerokości około 3-4 cm.

Krok 4

Następnie potnij paski na prostokąty lub romby o długości 10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przez nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Krok 5

Smaż w tłuszczu do jasnego złotego koloru. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

 

Frytki z kurczaka

Składniki:

– polędwiczki z kurczaka – 1 kg

– jogurt naturalny – 1 l

– cytryna – 1 szt.

– czosnek – 2 ząbki

– tymianek – 4 gałązki

– czosnek granulowany – 1 łyżka stołowa

– papryka wędzona – 1 łyżka stołowa

– kurkuma – 1 łyżka stołowa

– sól – 1 łyżka stołowa

 – jajka – 1 szt

– czerstwy chleb – 1 szt

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1.

Przygotowanie mięsa: wyciskamy sok z cytryny, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy bardzo ostrym nożem w jak najzgrabniejsze paski, wrzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Zalewamy jogurtem albo maślanką oraz sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i tymianek, mieszamy, wstawiamy do lodówki na noc. Osączamy z marynaty.

Krok 2.

Panierka: w miseczce mieszamy przyprawy do panierki, w drugiej – rozmącamy jajko, do trzeciej – wsypujemy zmielony chleb (2–3 kromki wystarczą). Paski kurczaka panierujemy kolejno w przyprawach, jajku i chlebie. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wsuwamy do zamrażarki. Następnie przekładamy do torebek ze strunowym zapięciem.

Krok 3.

Przygotowanie frytek z kurczaka: wyjmujemy je z torebek i albo smażymy, najlepiej w beztłuszczowej frytkownicy, albo pieczemy w piekarniku (ok. 30 min w temp. 200°C). Podajemy z warzywami i dipami.

SMACZNEGO