Historia Bożego Narodzenia

Narodzenie Pańskie – w tradycji chrześcijańskiej – święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to stała uroczystość liturgiczna przypadająca na 25 grudnia. Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem oczekiwania zwanego adwentem.

W niektórych Kościołach chrześcijańskich święta Bożego Narodzenia zaczynają się od dnia poprzedzającego rocznicę narodzin Jezusa – Wigilii (wieczór 24 grudnia), zwanej w Polsce Gwiazdką. W dniu tym tradycją w Polsce jest post, a punktem kulminacyjnym dnia jest uroczysta kolacja, do której tradycja nakazywała zasiadać po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki, na pamiątkę gwiazdy prowadzącej Trzech Króli do stajenki. Liczba gości w czasie wieczerzy wigilijnej powinna być parzysta plus jeden talerz dla nieobecnych, zmarłych, niespodziewanych przybyszów, Dzieciątka. Liczba potraw na wieczerzy według niektórych źródeł powinna wynosić 12. Typowe symbole Bożego Narodzenia to: opłatek, kolędy, choinka, szopka bożonarodzeniowa, prezenty, postać Świętego Mikołaja. Do potraw pojawiających się na stołach świątecznych należą: karp, makówki, barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, piernik, kutia, kompot z suszonych owoców.