Dzień dyni

Dzień dyni to wydarzenie nieposiadające stałej daty. Obchodzi się je najczęściej w październiku – kiedy kończą się jesienne zbiory. Dynia świetnie nadaje się na jesienne dekoracje, ale również jest wykorzystywana do wielu przepisów kulinarnych.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była pod nazwą bania. Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich ucztach dynię smażoną w miodzie. W XV wieku dynia przypłynęła na statkach. Krzysztofa Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu.

Dolnośląski Festiwal Dyni

W Polsce w wielu miejscach obchodzone są różne festiwale dotyczące święta dyni. Jednym z największych jest Dolnośląski Festiwal Dyni odbywający się we Wrocławiu od 2004 roku. Podczas tego wydarzenia można podziwiać wyrzeźbione dynie, poznać przetwory i dania z dyni oraz wziąć udział w dyniowych konkursach.