

im. Kornela Makuszyńskiego w Więcborku
Dynia jest warzywem, na które sezon przychodzi jesienią. Powinno królować na polskich stołach w tym okresie, ponieważ stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Ma także szerokie zastosowanie, które nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia halloweenowych ozdób.
Dynia jest niezwykle cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości. Jej prozdrowotne działanie wynika z zawartości cennych składników odżywczych.
Miąższ dyni zawiera sporą ilość beta-karotenu (witaminy A), który odpowiada nie tylko za soczystą pomarańczową barwę. Dzięki niemu warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne oraz chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami. Z uwagi na zawartość witaminy E, witaminy C czy witaminy A, dynia wpływa korzystnie na kondycję skóry. Spożywanie jej w dużych ilościach może pomóc w walce z łojotokiem oraz opóźnić procesy starzenia. Dynię znajdziemy również w składzie kosmetyków. Dzięki obecności beta-karotenu, dynia wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku.