

im. Kornela Makuszyńskiego w Więcborku
Tego dnia wszystkie łasuchy zajadają się pizzą. Jeżeli myślicie, że pizze wymyślili Włosi to jesteście w błędzie. W starożytności Egipcjanie zajadali się czymś na kształt pizzy. Był to okrągły chlebek wypiekany w specjalnych piecach. Historycy informują, że również starożytni Grecy zajadali się czymś, co można nazwać pizzą – płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz różnymi ziołami.
Prawdziwą karierę pizza zaczyna robić dopiero w 1899 roku. Królowa Małgorzata słysząc o niezwykłym daniu serwowanym przez Włocha Rafała Esposito, postanowiła go odwiedzić i skosztować jego dzieła. Kucharz przygotował się w sposób szczególny do jej wizyty i zaserwował jej specjalnie przygotowaną na tą okazję pizzę w barwach włoskiej flagi.
Na Pizzy znalazła się bazylia, czerwony pomidor oraz ser Mozzarella. Na cześć królowej nazwał ją Margarita – w dalszym ciągu jest to jedna z najbardziej popularnych rodzajów pizzy.
Ze wszystkich dań podawanych w fast-foodach, pizza jest najzdrowsza i nie musimy się jej bać.
Składniki na ciasto do pizzy
1) Dwie szklanki mąki pszennej (typu 450 lub 550)
2) Pół kostki świeżych drożdży
3) 3/4 szklanki letniej wody
4) Płaska łyżeczka cukru
5) Łyżeczka oliwy z oliwek
6) dodatki tak jak lubisz
SMACZNEGO